top of page

Sätt upp mål med rätt formuleringar !

Uppdaterat: 15 feb. 2021

Jag vet inte hur det är med er men själv är jag något sen med att sätta upp mål för det nya året. Förra årets mål gick tyvärr inte så bra. Bl a målet att träna minst 3 ggr i veckan. Och jag tror att det beror på att jag inte tog det målet på allvar. Jag slarvade och jag prioriterade annat.


Hur som helt. Jag har legat hemma och varit lite kraslig i några dagar nu (ingen corona utan stressrelaterande besvär som signalerade att jag måste tagga ner) och då har jag haft möjligheten att klura lite på mina mål. Den här gången vill jag göra det ordentligt dvs skriva ner målen och inte bara säga dem lite slarvigt till mig själv. Att skriva ner dem är mer som ett kontrakt och väger mer. Jag har varit rädd att skriva ner och inte uppnå dem. Då skulle de finnas där, nedskrivna, men inte uppnådda. Men jag har förstått att det har att göra med hur man skriver ner målen.


Ett bra tips jag snappade upp av författaren Elaine Eksvärd (som ger tipps i retorik mm) var att man ska undvika negationer när man formulerar målen. Tex undvika att skriva "jag ska inte äta godis" eller "jag ska inte stressa". Istället ska målen vara beskrivande genom att skriva varför ett visst mål är viktigt för mig och hur jag ska göra rätt. Med tanke på att vi lever i ett ovisst tillvaro pga rådande pandemin så är det extra svårt för mig att sätta upp mål. Då tänker jag att kortsiktiga mål är att föredra. Mål som kan uppnås inom en månad eller vecka eller varför inte dag för dag. Mål som kan uppnås oberoende av vad som pågår runt omkring. Ingen brist på valmöjligheter så det är bara att sätta upp målen och skriva ner dem!! De ger riktning i vardagen och man mår bättre av det!


Jag googlade hur ett mål ska vara och fick fram följande:

1) Det ska gå att kontrollera. Dina möjligheter att nå målet ska inte vara beroende av saker i din omvärld som du inte kan påverka.

2) Det ska vara specifikt. Ditt mål ska vara formulerat på ett sådant sätt att du vet exakt vad det gäller.

3) Det ska vara realistiskt. Ditt mål ska vara på en rimlig nivå.

4) Det ska vara mätbart.

5) Det ska vara tidsatt.


Det är viktigt att ge dig själv god tid att fundera över målen och ta gärna en kort reflektion över året som gått. Försök att reflektera över:

- Detta är jag stolt över för 2020.

- Dessa har varit mina utmaningar under 2020.


Lycka till!!! Själv har jag en bit kvar med mina mål :)

32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page