top of page

Maskiner som hjälper att förbränna flest kalorier!Om ditt mål är att förbränna flest kalorier så spelar det roll vilka maskiner du väljer på gymmet. Här kommer 5 maskiner som är bäst för detta ändamål enligt en undersökning som tidskriften iForm gjort. Vissa konditionsmaskiner är mer effektiva än andra och vi tycker olika om maskinerna men här kommer en sammanställning om för -och nackdelar med varje.


1 - Löpbandet


Kanske den mest effektiva maskinen av alla. När det handlar om hög förbränning är det gamla hederliga rullbandet det bästa. Så länge du sätter fart och inte lunkar fram på det. Löpning är nästan det tyngsta du kan utsätta din kropp för, eftersom du bär din egen kroppsvikt och får upp pulsen i processen. Förutom konditionsträning stärker löpning även ditt skelett.

Fördelen:

När bandet rullar måste du flytta fötterna i det tempo du har ställt in bandet på. Annars ramlar du helt enkelt av.

Nackdelen:

Du får primärt konditionsträning, men inte så mycket styrketräning och det är underkroppen som gör all jobb.


2 - Trappmaskinen

Trappmaskinen med de rullande trappstegen (inte den där du ´steppar´ på två steg) ger verklig valuta för dina träningsminuter. Den rullande träningsmaskinen är nästan lika effektiv som löpbandet eftersom den funkar på ganska samma sätt. Dessutom aktiverar maskinen ännu mer effektivt de stora muskelgrupperna i ben och rumpa och precis som bandet sätter du ner fötterna i underlaget växelvis och stärker därmed ditt skelett.

Fördelen:

Du kan inte lura den rullande trappan. Du behöver flytta fötterna i samma tempo hela tiden för att inte trilla av maskinen.

Nackdelen:

Överkroppen är inte riktigt igång och du tränar därför primärt ben och rumpa.


3 - Roddmaskinen


Roddmaskinen aktiverar ben, rumpa, rygg och armar samtidigt. Men maskinen kan också köra på utan att du presterar ditt maximala. Så det kräver viljestyrka att få ut tillräckligt av din tid i roddmaskinen.

Fördelen:

Maskinen är nästintill optimal helkroppsmaskin, där du får både konditionsträning och muskeluthållighetsträning för många av de stora musklerna samtidigt.

Nackdelen:

Du måste vara inställd på att ge järnet och det kan vara svårt att motivera sig att göra det. Att träna i roddmaskinen är tungt för kroppen, så det är inte ovanligt att musklerna blir trötta innan blodcirkulationen är igång.


4 - Crosstrainern


Denna maskin har stor potential när vi snackar kaloriförbränning, eftersom du kan göra stora rörelser med armar och ben. Men den kan också bli en vilostol om du inte använder tillräckliga krafter.

Fördelen:

Det är möjligt att få helkroppsträning och verkligen öka intensiteten om du drar ordentligt i handtaget och pressar på med benen samtidigt.

Nackdelen:

Du behöver egentligen inte aktivera armarna för att få maskinen att köra och du kan lätt sluta med att du mest står och växlar ben utan att du egentligen jobbar på. Trots att du står upp bär maskinen mycket av din kroppsvikt.5 - Konditionscykel


Tvåhjulingen kan öka kaloriförbränningen om du jobbar hårt. Men det är också en maskin där du lätt kan tappa intensiteten. I alla fall när du cyklar på egen hand och inte som en del av en spinningklass.

Fördelen:

Rörelserna i cykling är enkla så det är lätt att öka intensiteteten eller köra intervaller där du växlar mellan att spruta och att cykla i lugnare tempo, eller upp och ner för backar.

Nackdelen:

Du sitter bekvämt och överkroppen är nästintill avslappnad så du måste kompensera genom att trampa ner ordentligt i pedalerna om du vill ha samma konditionsfördelar som i de maskiner där du bär din egen kroppsvikt.Har du en favorit maskin du använder ?

Kommentera gärna och tipsa om andra maskiner som funkar bättre enligt dig!


Kram / Ari

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page