top of page

Ladda stressbateriet - hälsa

Uppdaterat: 26 dec. 2022

Ja nu är julfirandet över och jag hoppas att ni alla haft en riktig God Jul! Då är det för de flesta av oss läge att ladda batterierna för att komma in i 2023 med ny energi och skapa bättre, smartare och hälsosammare vanor.

När man är stressad kan kroppen kännas som ett "urladdat batteri" eftersom man har gjort slut på resurserna. För att minska stressen i kroppen och återvinna energin måste du naturligtvis "ladda batteriet" igen.

Om du inte är uppmärksam och tar hand om dig själv kan du väldigt enkelt förbruka mer energi än du genererar på avstressande övningar - med andra ord: du använder batteriet innan det är fulladdat. Då kommer det att laddas ur snabbt igen eller kanske helt hamna på minus.

Uppladdning av batteriet kräver ofta att du gör något annat än det du brukar - att du agerar eller tänker på ett nytt sätt. Mentala pauser, god sömn och fysisk aktivitet är källor för att fylla upp energireserverna.

Uppmärksamhet på vad som skapar stress hos dig och vad som minskar din stress är något av de viktigaste att bygga upp när du vill komma ur ditt stresstillstånd. Det är just medvetandet om detta som gör att du kan skapa nya vanor i ditt liv. Vanor som håller stressen utanför.

På + sidan med aktiviteter som laddar batteriet är sådant som ger avslappnande effekter på kroppen. Det kan vara att du tar ett långt bad, går en promenad, lyssnar på bra musik, mediterar eller utövar annan egenvård.

På - sidan är aktiviteter som ökar din stress tex att boka in för mycket för dagen, komma för sent i säng, läsa e-post under din fritid mm. Det är viktigt att vara uppmärksam på att även njutbara aktiviteter kan förvandlas till en stressorsak om det blir för mycket eller varaktigheten för lång. Med andra ord kan energigivande aktiviteter enkelt bli energidränerande. Att exempelvis bjuda och hålla en middag för vänner och familj kan vara något du ser fram emot och vill göra, men omfattningen och den energi som krävs kan göra att du istället blir belastad. Eftersom dina tankar i sig kan vara en stressorsak, blir en dag med många negativa tankar snabbt stressutlösande, även om du inte har haft ett stressigt aktivitetsprogram.

Det är därför viktigt att du är medveten om beteendemönster som är stressutlösande för dig.7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vår resa !

bottom of page