top of page

It´s now or never!

Häromkvällen var jag och min syster på pappas demensboende. Boendet hade ordnat grötfest där även anhöriga bjudits in. För mig var det första gången att vara med då förra året ordnades ingen grötfest pga pandemin. Jag måste säga att det var riktigt trevligt och personalen hade planerat allt så fint, dukat och julpyntat och hade julmössor på sig. Spred glädje helt enkelt. De hade hyrt in live musik som sjöng jullåtar och allsång och däremellan berättades roliga vitsar :) Bland annat följande skämt: Det var en man och en kvinna som varje morgon såg hur grannen brevid pussade sin fru hejdå innan han gick vidare till jobbet. Kvinnan som ser detta vänder sig till sin man och säger: Varför gör du aldrig så där? Mannen svarar: Nej, jag känner inte henne så bra :)

Nåväl, jag är ganska lättroad men också det går inte att missa hur viktig kommunikationen är.


Under tiden som grötefesten pågick så hann jag känna in energin i rummet som för det mesta var glädje. Men det fanns även de som blev känslosamma. Det var bl a en dam som blev väldigt känslosam och grät genom flera låtar. Medan en annan dam som satt snett mittemot henne sjöng med varenda låt och verkligen njöt. Hon blundade och sjöng med inlevelse, "dansade" med kropp och själ och det syntes tydligt att hon bestämt sig att festa. Jag tittade på min syster där hon satt och pratade med alla runt vårt bord, även fast det var första gången hon träffat dem. Hon sjöng med och dansade och skrattade och helt enkelt spred glädje. Hon kommer alltid vara så här, även när hon hamnar på äldreboende. Precis som den äldre damen som sjöng med.

Jag till och med frågade henne: hur kommer det sig att du alltid är så här glad och närvarande? Hon tittade på mig med ett leeende och sa: Vad är alternativet? Saker är som de är så varför inte välja att vara positiv. Så enkelt är det enligt min syster.


Eftersom jag var där jag var och omringad av både gamla och sjuka så blev allt så mycket tydligare och självklart på nåt sätt. Att livet är för kort för att lägga energi på onödiga saker. Plötsligt är man där, livet är för kort. Så jag menar att det är viktigt att passa på att leva livet fullt ut, varje dag. Spill inte tid på onödiga saker som inte ger dig rätt energi. Det handlar om allt egentligen. Från jobb till fritid till människor du umgås med. Fråga alltid dig själv vad Du vill, inte vad alla andra vill för dig. Det här inbegripper att inte bry sig om vad andra tycker och tänker om dig.


Lev livet fullt ut, här och nu! Det är verkligen it´s now or never! Se till att ta på dig rätt inställning redan när du vaknar på morgonen och låt inget påverka den under dagen. Att ha rätt inställning hjälper dig att klara allt bättre och lättare, för att inte nämna hur du samtidigt får andra att må med din inställning!


22 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Unknown member
Nov 27, 2022

Så fint beskrivet 💝

Like
Unknown member
Nov 27, 2022
Replying to

Tack ❤️

Like
bottom of page